Жилищните заеми отново поскъпват

Само за месец лихвите по ипотечните заеми, договорени в лева, са поскъпнали с близо процент (0,94 пр.п.) до 8,92 на сто. Заедно с годишния процент на разходите (ГПР), отразяващ общите разходи по кредита, средната стойност на тези банкови предложения през май е била 9,59%.
Кредитите за жилище, отпускани в евро, които са най-масово употребявани у нас, също не поевтиняват, обратно на тенденцията от последните месеци. Въпреки многобройните промоции на финансовите институции в края на май спрямо април те са поскъпнали с 0,14 пр.п. до средно ниво от 8,13%. Заедно с останалите разходи по тези кредити средната лихва през май излиза 8,98%. Единствено потребителските кредити през май са с леко намалени лихви, отчитат от БНБ. Въпреки това ставката им все още формира средно над 10% годишна лихва.
Подобна е ситуацията и за бизнес заемите. От данните става ясно, че всички отпускани суми от и над 1 млн. лв. за фирмите отчитат повишение на лихвените нива на месечна база.
Спрямо април цената на кредита за предприятията през май нараства с 0,3–0,4 процентни пункта, с изключение на кредити за над 1 млн. евро, отпуснати в евро, при които има минимален спад от 0,19 пр.п.
Спрямо година по-рано тегленето на крупни суми от бизнеса става все по-неизгодно и скъпо. Така в края на петия месец на годината компаниите, които са изтеглили средства от над 1 млн. евро, договорени в българска валута, ще трябва да плащат с 1,37 пр.п. повече до 8,43%. При договорените в евро ставката също се е увеличила, и то с 1,46 пр.п. до средно 9,74%.
В края на май малките кредити за компаниите остават най-атрактивни и поевтиняват.
За една година тези заеми са поевтинели с 1,19 на сто до 8,35% за договорените в евро и с 0,93% до 9,98 на сто за сключените в лева.
Що се отнася до спестяванията на компаниите – лихвите по фирмените депозити през петия месец на годината са запазили нивото на годишна база.
Така договорените влогове в евро носят средна доходност от 4,18%, а тези в лева – 4,41%. Спрямо месец по-рано лихвите за бизнеса отчитат сериозен скок, като договорените депозити в лева са увеличили лихвата си с 1,57 пр.п., а тези в евро с 0,71 пр.п.
Домакинствата пък са получавали средна лихва по влоговете си от 5,28% в лева и 4,66% в евро. За изминалата година до май 2011 г. влоговете на домакинствата в лева предлагат с 0,94 пр. пункта по-ниска лихва, а в евро – с 0,40 пр. пункта.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *