Жилищният пазар във Великобритания охлади темпото на ръст

Пазарът на недвижими имоти във Великобритания изгуби своята инерция през юни, след като цените на жилищата се повишиха за 12-ти пореден месец, но с най-слабото темпо за последната близо година.
По-слабото търсене и увеличаващото се предлагане са охладили рязко не само темповете на растеж на цените през миналия месец, но и очакванията на експертите от сектора за бъдещото им развитие.
Това показа последното месечно проучване на пазара на Кралския институт на лицензираните оценители във Великобритания (RICS), цитирано от Ройтерс.
Броят на анкетираните членове на института, които съобщават за поскъпване на жилищата през юни, е само с 9 процентни пункта по-голям от броя на тези, които отчитат спад. Това е значително по-ниско от положителния баланс от 21 процентни пункта за май и 19 за април, и най-ниското ниво от юли 2009 г.
Оценителите, които съобщават за повишение в цените на жилищата, станаха по-многобройната група за първи път за последните две години през август 2009 г. Тогава разликата в тяхна полза възлезе на десет процентни пункта и стигна своя пик от 35 процентни пункта през ноември 2009 г., след което се влоши.
За това допринесе необичайно студената зима във Великобритания, ограниченото кредитиране, високата безработица и политическата несигурност преди провелите се през май парламентарни избори.
Проучването на RICS за юни показва още, че броят на новите жилища за продан расте, докато интересът на купувачите намалява за седми пореден месец. Очакванията за продажните ценови нива за следващите три месеца стават отрицателни заради изместването на баланса в полза на купувачите, като броят на оценителите, които очакват спад в цените е вече с 4 процентни пункта по-малък.
За пореден месец жилищата в Лондон поскъпват най-бързо, следвани от Шотландия. Това изостря още повече ценовите различия с останалите региони на страната, най-вече Северна Ирландия и западните й части.
Според един от най-големите ипотечни кредитори в страната – Nationwide Building Society, средната цена на британски имот през юни е била 170 хил. лири, което е най-високото ценово ниво за последните две години. През последните 12 месеца жилищата в страната са поскъпнали с 8,7 на сто.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *