Жилищният пазар се съживява

Жилищният пазар в най-големите градове се съживява.За първи път от началото накризата се увеличават кактосделките с имоти, така и вписаните ипотеки.

София диктува темпото.През третото тримесечие на2014 г. в столицата са сключени 5063 покупко-продажби навсякакви имоти. Това е ръст с12% спрямо същия период нам.г., сочат данни на Агенциятапо вписванията.

За динамиката в жилищниясегмент най-добре говори броятна регистрираните нови ипотеки. През изминалото лято те са2140, което е увеличение с 14%.

Имотният пазар в Софияне помни толкова силно третотримесечие от 2007 г. насам,когато сделките набъбнаха с20% спрямо предходното лято.Тогава обаче треската за имотибеше в разгара си и от юли докрая на септември бяха сключени 10 792 прехвърляния – двапъти повече от сегашното ниво.

Добри новини идват и отПловдив – сделките там растатс 8%, вписаните ипотеки – с14%. В Бургас покупките намаляват с 10%, но ипотекитесе увеличават с 10%. Вероятнотова разминаване се дължи наотлива на руски клиенти, коитоплащат главно със собственисредства.

За оптимизма на имотнияпазар причините са няколко -активизират се хората, коитоса отлагали дълго жилищнитеси нужди. Цените на апартаментите се запазват почти безпромяна в последната година.И не на последно място – кризата с КТБ накара много хорада търсят различни вариантиза убежище на свободните сипари.

Съживяването на жилищнияпазар е важно за строителството и за икономиката. Щом сделките се увеличават, обикновено следва размразяване на строежите. Повечето експерти не очакват поскъпване на имотите в близките месеци, защото на пазара има предлагане. Дори и по време на кризата компаниите с опит не са спирали да строят кооперации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *