Жилищни влогове на над 100 000 души изгарят

Над 100 000 притежатели на жилищно-спестовни влогове ще останат необещетени с лихвоточки. Така дългосрочните им спестявания ще изгорят. Това прогнозира пред bTV председателят на Сдружението на притежатели на компенсаторни инструменти Валентин Христов.
За миналата година малко над 2000 души са получили средно по 6320 лв. срещу своите лихвоточки. Това са пари, преведени от държавата, за покупка или строеж на апартамент. Получили са ги хората, които години наред са спестявали за жилище, но през 1990 г., паричните им влогове са се трансформирали в лихвоточки.
В момента има около 130 000 души, които до миналата година не отговаряха на критериите за получаване на компенсации. С последните промени в закона от ноември 2008 г. те или техните роднини имат право да кандидатстват за обезщетение до 21 май. Главното условие е да нямат имот или притежания на стойност над 40 000 лева. Проблемът е, че процедурата е тежка, а срокът – кратък.
“Самото време от шест месеца е просто гавра с хората. Значи хората 20, 30, 40 години са ги събирали тези пари и сега в един момент за невероятно кратки срокове трябва да вземат едва ли не отпуска, за да се справят с хилядите бюрократични проблеми по прехвърлянето“, коментира председателят на сдружението Валентин Христов.
Дори и да се справят с администрацията кандидатите за лихвоточки имат и друг проблем. За да получат парите си, трябва да се включат в строеж или покупка на жилище до 2013 г. иначе парите им изгарят.
“Изведнъж опираме до следния казус – значи в един момент доказваш, че си едва ли не последният клошар и имаш до 40 000 лв. и в следващия момент трябва да извадиш в следващите пет години поне 100-120 000 лв., за да си купиш някакво маломерно жилище в София и някои от по-големите градове на страната, за да може държавата да те обезщети с някъде от 6 до 8 000 лв.- пари, които не стигат за боядисване или за слагане на нови тапети в който и да е апартамент“, обяснява ситуацията Христов.
Има решение на проблема и то е на първо място, правителството да удължи срока за подаване на документи. На втори план, според сдружението на притежатели на компенсаторни инструменти трябва да падне ограничението за притежавано имущество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *