Жителите на Белене настояват за АЕЦ

Кметът на Белене Петър Дулев e уверен, че ако има национален референдум за АЕЦ „Белене“, той ще бъде положителен за строителството на централата.

Тезата за допитване дали да се строи или не АЕЦ лансира в петък държавният глава Георги Първанов, след като премиерътБорисов съобщи, че засега строителството се отлага поради липса на пари.
„Това е поредната стъпка, която президентът прави, за продължаване на строителството. В Белене нагласата е изключително позитивна и при един референдум, убеден съм, че над 90% от жителите на Белене и района, ще гласуват „за“, каза Дулев пред Дарик радио.
„Вотът в България ще бъде положителен, защото в която и точка на страната да отида, всеки, с когото разговарям, или ми задава въпроса „Кога ще започваме „Белене“, или дава позитивни мнения да се продължи строителството“, добави той.
По думите му, след края на дейностите по почистването на първи реактор миналата година, безработицата в Белене се е удвоила. Оттогава нямало сериозна сделка с продажба на общински терен или с отстъпено право на строеж.
Изнасянето на бизнеса се отразява изключително негативно в Белене, коментира кметът последните сигнали, че проектът може да бъде спрян. „От месец се разбуниха духовете – 70 души се предвижда на първия етап да се съкращават, още 20 души в поделението на НЕК. Това създава голямо напрежение в града“, оплака се Дулев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *