Жителите на ЕС не искат да плащат заради Гърция

Опасенията за влиянието на кризата в Гърция върху еврото не намалят гнева на европейците.Една трета от жителите на Европейския съюз смятат, че Гърция трябва да бъде изключена от еврозоната заради финансовата криза.

Повечето от тях са против предложенията за отпускане на финансова помощ на страната, чийто вътрешен дълг надхвърля възможностите й за изплащане, пише „Файненшъл таймс“, позовавайки се на свое проучване.
Особено гневнисрещу гърците и тяхната икономическа криза, която заплашва да засегне цялата еврозона, са германците.Те не са съгласни тяхната страна и другите партньори в ЕС да спасяват Гърция от дълговете й.
За това според вестника е повлияло изявлението на техния канцлер Ангела Меркел, че финансовите пазари не би трябвало да хранят лъжливи надежди за пакета мерки, който страните от еврозоната биха приели, за да спасят Гърция.

Хората в другите страни от ЕС, включително и британците, се противят по-слабо на идеята за се помогне на гръцката икономика, най-много поради страха, че нейният евентуален колапс би могъл да предизвика и падане на еврото.
Проучването на „Файненшъл таймс“ е направено в навечерието на срещата на високо ниво на ЕС, посветена на състоянието на гръцката икономика и мерките, които трябва да се вземат за спасяването й.
„Файненшъл таймс“ смята, че страните от еврозоната не би трябвало толкова да се съпротивляват на идеята Международният валутен фонд да помогне на Гърция.
МВФ вече се занимава с финансови кризи на страни в Източна Европа и е в състояние да третира проблемите на Гърция като технически, а не като политически въпрос, пише вестникът.
Страните от ЕС са една трета от членките във фонда и затова страховете, че фондът би могъл да игнорира становищата на европейските страни, са абсурдни, отбелязва „Файненшъл таймс“.
Днес високопоставен европейски източник, цитиран от ИТАР-ТАСС, заяви, че подготвяният за срещата на върха на ЕС на 25 и 26 март
европейски план за помощ на Гърция ще бъде около 22 млрд. евро.
Той за пръв път направо призна, че планът може да бъде допълнен с ресурси от Международния валутен фонд (МВФ).

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *