Жп тунел ще свързва Европа и Азия до 2012 г.

Уникален железопътен тунел ще свързва Европа и Азия и по-точно европейската и азиатска част на Истанбул чрез разклонение на метрото, предаде РФИ

Тунелът е частично готов. Тунелът е дълъг километър и се строи на 60 м под морското равнище. За да види докъде е стигнал строежът, турския министър-председател Реджеп Таийп Ердоган си позволи кратка разходка пеша из тунела. Дълъг километър и половина, предишният подобен тунел бе на дълбочина от 40-на метра под морското равнище.

Относно датата, на която трябва да приключат строителните работи министър-председателят Ердоган спомена едно-единствено изречение: “Да се надяваме да няма повече закъснения”. Първоначално бе предвидено тунелът да бъде пуснат в края на 2009 г., но работата се забави заради археологическите открития. Това лято бяха намерени и човешки останки, датиращи на 6500 години преди новата ера. И така, краят на строителните работи е предвиден за не по-рано от 2012 г., предаде БГНЕС

В Истанбул става въпрос само за една малка част от метрото, но пък тя позволява да стигнеш от единия на другия бряг само за пет минути и то не пеша. За съжаление този подводен тунел няма да реши проблемите със задръстването в града. Вече се говори за откриването на втори подобен тунел, който ще се използва само от автомобили. На Босфора има вече два моста, скоро ще бъде изграден и трети. Въпреки това движението си остава затруднено.

Във всеки случай, подводният тунел значително ще облекчи придвижването на онези, които не използват личните си автомобили. Вече има много метро и трамвайни линии и в двете посоки, които обаче не са свързани помежду си.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *