Забавяне на ръста и инфлация заплашват страните от Източна Азия

Икономическият растеж в Източна Азия ще е 7,6 процента през 2008 и 2009 г. при 9 процента през 2007 година, сочи прогнозата на Азиатската банка за развитие (АБР). Това се дължи на забавянето на световната икономика, рязкото нарастване на цените на храните и енергията и на волатилността на финансовите пазари, допълват от институцията.

Растежът е уязвим поради повишаването на инфлацията, спадът в САЩ и от всеки потенциален трус на финансовите пазари в бъдеще, обясняват от АБР.

Поради цените на храните и горивата се очаква инфлацията да достигне ниво от 6,3 процента, което е почти двойно спрямо средното нарастване на цените за последните десет години. Това е тревожно, тъй като средно статистическото домакинство в региона харчи половината от месечното си възнаграждение за храна и енергия.

„Увеличаващата се инфлация е сериозна заплаха за растежа в региона тъй като високите разходи за внос на храни и горива заплашват да се отразят на спиралата цени/заплати, отприщвайки инфлацията”, обяснява Джонг Уа Ли, началник на службата за регионална икономическа интеграция в институцията.

Очаква се икономическият ръст на Китай да се забави до 9,9 процента през 2008 година и 9,7 на сто през 2009 година, прогнозират от АБР. Ръстът на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия се очаква да отбележи спад с 1 процент до 5,5 на сто.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *