Забраната за напускане на държавата при дългове е незаконна

Забраните за напускане на страната, налагани заради финансови задължения, са обявени за противозаконни и противоречащи на европейското право. Това съобщи адвокатът Стефан Петков, който е спечелил делото по случая, в статия за електронно издание. Решението на Върховния административен съде от 24 март 2010 г.
Договорът за създаване на Европейската общност гарантира правото на свободно движение на всички граждани на съюза.
Директива 2004/38/ЕО на Европейския съвет е въвела и забрана за страните членки да въвеждат каквито и да е ограничения за свободното движение на гражданите, освен при съображения, свързани с обществения ред, обществената сигурност и общественото здраве, обяснява адвокат Петков.

Директивата изрично забранява въвеждането на каквито и да е ограничения за постигането на икономически цели, като например изплащането на дълг, допълва той.
Досега българското законодателство допускаше налагането на подобно ограничение за напускане на страната при наличието на задължение в размер над 5 хил. лв.
Със своето решение по административно дело 13704/2009г. ВАС отмени прилагането на тези ограничителни разпоредби от българското законодателство поради противоречието им с европейското право, пише Петков.
За юристите в България това съдебно решение е от изключително значение, защото показва как на практика европейското право може да се прилага пряко от българските съдилища, които могат да игнорират действието на несъвършените или неосъвременени български закони, обяснява юристът.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *