Забраните за пътуване заради дългове се оказаха незаконни

Според Закона за българските лични документи на хората с доказано и неизпълнено задължение от над 5000 лв. не се разрешава да напускат страната, освен ако не представят обезпечение. МВР налага такива забрани по искане на съдебни изпълнители на заради дълговете към частни лица, фирми или държавата, съобщи „Дневник“.
В решението на ВАС се обяснява, че според директива държавите членки могат да ограничат свободата на движение и пребиваване на гражданите на ЕС само по съображения, свързани с обществения ред, сигурност и здраве. Така е абсолютно недопустимо да се забранява пътуване заради дълг.
В момента в Конституционния съд има висящо дело, с което се иска отмяната на текста от закона за личните документи, който въвежда забраната за пътуване заради задължение над 5000 лв. Много от съдилищата в страната вече отменят забрани за пътуване като се позовават директно на евродирективата. Оказа се обаче, че МВР не може да изпълни такива решения, защото автоматизираната информационна система „Налагане на мерки за административна принуда“ не позволява забраната за напускане на страната да се отмени частично само за ЕС, а да важи за останалия свят.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *