Забраниха нелоялните търговски практики

Нелоялните търговски практики, които противоречат на изискването за добросъвестност и същевременно променят поведението на купувачите, се забраняват. Това реши Народното събрание, като прие окончателно промените в Закона за защита на потребителите.

Сред нелоялните търговски практики са такива, които променят поведението на потребителите, като използват уязвими категории сред тях. В закона е посочено, че това може да са хора с умствен или физически недостатък или по-доверчиви заради възрастта си. За тези нарушения ще се налага глоба от 500 до 10000 лева.

Забраняват се и заблуждаващите търговски практики, които чрез премълчаване на някои характеристики на стоката подвеждат потребителите да я предпочетат. В тази категория спада и маркетинговата дейност, която създава объркване с друга стока или услуга или отличителен знак на конкурент.

В закона депутатите записаха, че при електронна търговия авансово плащане на стока може да се иска само ако предварително е било посочено в условията за сключване на сделката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *