Забраниха стикерите ”Автокаско”

Поправките в застрахователния закон бяха внесени от Министерски съвет на 5 май, предаде „Фокус“.
Представителите на застрахователните дружества няма да имат право да поставят белези – т.нар. „пасивни маркировки”, върху автомобилите, като собствениците им ще могат да ги застраховат, без да е необходимо да отбелязват това на видно място по колите си. Липсата на такива маркировки не може да бъде основание за изключване от покритие на един или повече рискове по застрахователния договор, пише още в гласуваните от депутатите текстове, цитирани и от БТА.
Застрахователи, белязали колите на клиентите си, ще се наказват с глоба от 30 до 60 000 лева, а при повторно нарушение тя ще се удвоява и размерът й може да достигне и 120 000 лева. С 50 лева ще се глобяват водачите на „маркирани” автомобили, които не са премахнали стикерите, обозначаващи застраховането.
Двата вида санкции ще влязат в сила 15 месеца след обнародването на промените в „Държавен вестник“, решиха депутатите. Прието беше още в тримесечен срок от влизането в сила на закона, застрахователите да променят общите условия или съществуващите други уговорки за застраховане на МПС.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *