Забраняват плащане в брой над 5000 лв.

Плащането на големи суми в брой ще бъде забранено. Това е част от мерките срещу сивата икономика, които предлага новият изпълнителен директор на Националната агенция за приходи Красимир Стефанов. Предложенията за промени в законите, насочени срещу сивата икономика, ще бъдат разгледани на извънредно заседание на бюджетната комисия на парламента следващата сряда.
Данъчните предлагат да се забрани плащането в брой на големи суми. А дали таванът да бъде 5000 лв. или 10 000 лв. ще решат депутатите.
Да се забрани прехвърлянето на клошари на фирми с големи дългове към бюджета, предлагат още от Националната агенция за приходи. Сега често фирмите, които се използват в схеми за източване на ДДС, натрупват огромни задължения към хазната и след това се прехвърлят на хора, които нямат никакво имущество и държавата не може да си събере парите.
Собствениците и шефовете на фирми, които участват в източване на ДДС, да не могат да регистрират нови дружества, предвиждат част от промените. Сега често след като данъчните разкрият някоя схема за източване на хазната, участващите в нея хора регистрират нови фирми и продължават незаконната си дейност.
В обсъждането на мерките срещу сивата икономика от бюджетната комисия на парламента ще участват и главният прокурор Борис Велчев, вицепремиерът Меглена Плугчиева, председателят на Сметната палата Валери Димитров, министрите на финансите Пламен Орешарски и на вътрешните работи Михаил Миков, както и изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов и директорът на Агенция „Митници“ Христо Кулишев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *