Забраняват пътуването в чужбина при неплатени здравни вноски

При неплащане на здравни вноски за период от 6 месеца българите да не могат да напускат страната. Става дума за работодателите на неосигурените или на самите неосигурени, ако сами изплащат здравните си вноски. Това предвиждат промени в Закона за здравното осигуряване, заяви министърът на здравеопазването Божидар Нанев. За връщане в здравната система се обмислят два варианта за заплащане на сумата за периода, в който лицето не се е осигурявало, и глоба или покриване на здравна вноска за 36 месеца.

РЗОК да не са длъжни да сключват договор с всеки изпълнител на медицинска помощ, ако не отговаря на определени критерии, е друго предложение на здравното министерство. Според Божидар Нанев 20% от средствата в системата ще се пренасочват към качествените лечебни заведения. Отказът от договор на РЗОК ще може да се обжалва в съда, който трябва да се произнесе до два месеца.

Друга промяна в Закона за здравното осигуряване предвижда създаването на Агенция за акредитация и медицински одит, която да поеме контрола и санкциите в системата. Да се промени управлението на Здравната каса, членовете на Общото събрание от 36 да станат 25 и да се създаде Надзорен съвет, който да обедини функциите на Управителния и Контролния съвет. Към доброволните здравни фондове да се саздаде пакет от услуги, които не се поемат от НЗОК, като някои лекарства, изборът на медицински екип и допълнителни клинични пътеки.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *