Забраняват участието на офшорни фирми в обществени поръчки

Освен ЗОП, обсъжданите изменения засягат законите за инвестициите, за устройството на територията, за Българката банка за развитие и др.

Една от важните промени, които Бобева предлага, е да отпадне изискването за минимален оборот за последните 3 години, което присъства досега като изискване за повечето обществени поръчки. Това спира малките фирми от участие и в същото време не дава гаранция, че тези, които покажат висок оборот в момента, са в добро финансово състояние.

„Така ще се даде възможност възложителите по ЗОП да преценяват сами, дали да има някакви подобни изисквания, или не, за всяка отделна поръчка“, аргументира се Даниела Бобева, цитирана от Money.bg. Друга мярка е да се премахнат таксите за документите, с които стартира всяка една процедура.

„Вярваме, че разпечатването на готовите бланки и формуляри няма да е проблем за този, който иска да участва в търговете“, поясни вицепремиерът.

По думите й, ако поръчката е в областта на строителството, избраният изпълнител ще е длъжен да предостави минимум 30% от дейностите на подизпълнители. „Това е мярка, която аз лично не подкрепям, но работната група настояваше да се въведе“, посочи Бобева.

Тя представи и справка, според която за периода 2004 – 2007 г. общата стойност на обществените поръчки е била 13 млрд. лв., като броят им е достигнал 44 хиляди. За времето между 2008 и 2012 г. държавата е похарчила 31 млрд. лв. за обществени поръчки. Вицепремиерът заяви, че 15% от тези средства са отишли в 20 компании, като само 2 оттях са публични и се котират на борсата.

По отношение на Българската банка за развитие се очаква тя да започне да кредитира стартиращи предприятия, като преимуществено ще се финансират младите предприемачи. Експортното финансиране също ще се разработи, както и микрокредитирането. Очаква се банката да развие и клонова мрежа в страната, обясни още вицепремиерът.

След изказването на Даниела Бобева, финансовият министър Петър Чобанов заяви, че подкрепя предложените мерки.

С минута мълчание в памет на загиналите миньори в рудник „Ораново“ започна съвместното заседание на двете парламентарни комисии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *