Заводът за авточасти на „Теклас“ с 20 млн. евро заем от ЕБВР

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) отпуска 20 млн. евро заем на „Теклас България“ за разширяване на производството на авточасти в Кърджали. Финансирането е за четвъртия завод на компанията в града, който се изгражда от началото на годината.

Планът на собственика – турската Teklas Kaucuk, е новото предприятие да заработи до края на годината. Дружеството изгражда и научноизследователски център, който ще е готов до края на юни. Малка част от заема на ЕБВР ще се използва за ремонт на завода на групата в Сърбия, съобщиха от финансовата институция.

Българското поделение на Teklas расте много бързо през последните години: приходите му са над 265 млн. лв, заетите – 2000. До два месеца компанията ще отвори също производствени бази в Крумовград и Момчилград. А отскоро има и нов клиент – американската Tesla.

Клиентът Tesla

Проектът на „Теклас“ включва изграждане на нова производствена база на два етажа с обща площ 20 хил. кв.м. „Това ще доведе до разширяването на всички дейности“, каза пълномощникът на изпълнителния директор Георги Георгиев. Компанията произвежда изделия от каучук, пластмаса и метал за горивните, охладителните и спирачните системи на автомобилите. Сред клиентите й са гиганти като General Motors, Volkswagen, Volvo, BMW, Mercedes-Benz и Renault, а от половин година дружеството работи и за Tesla и изнася детайли за САЩ. Именно поръчките за американската компания са наложили и разширяването на завода. „За Tesla правим четири детайла, произвеждаме ги само ние в Кърджали и имаме много нови поръчки“, уточни Георгиев.

Компанията изгражда също и научноизследователски център, който ще бъде разположен в две отделни халета от по 1200 кв.м. „В едното ще се тестват материалите, а в другото изделията“, каза Георгиев. Според ЕБВР с развойния център „Теклас“ ще засили технологичния си капацитет. От съобщението на банката става ясно, че за R&D центъра компанията ще обучи местни инженери и техници чрез образователни програми и обучение по ноу-хау. „Отдавна обучаваме кадрите си, което става на няколко етапа“, коментира Георгиев. Той обясни, че специалистите на компанията посещават заводите на клиентите, обучават се също и в холдинга в Турция. Отделно от това дружеството има договори с няколко университета.

„Инвестицията ще трансформира завода на „Теклас“ в Кърджали в развоен, производствен и дистрибуторски център, който продава директно на крайни клиенти в Европейския съюз и други страни“, посочват от ЕБВР.

Това не е първият заем, който ЕБВР предоставя на компанията. През 2012 г. банката отпусна 6 млн. евро заем, с което беше извършена предишната модернизация и разширение на производствените мощности в Кърджали.

И в нови градове

Турската Teklas е създадена през 1971 г. и в момента има девет завода в пет страни – Турция, България, Китай, Мексико и Сърбия. Най-голямото поделение на групата е в Кърджали, където по думите на Георгиев работят около 2000 души.

„Имаме много поръчки, наскоро BMW ни възложиха нови за още 120 млн. евро“, каза Георгиев. Това е и причината компанията да търси възможности за разширение и извън Кърджали. В края на миналата година дружеството купи терен от бившите казарми в Крумовград, където първото хале от малко над 2000 кв.м ще влезе в експлоатация до началото на септември. „Отделно от това в Момчилград взехме помещение от над 1200 кв.м под наем, където само трябва да монтираме оборудването и което ще заработи най-много след месец“, посочи Георгиев.

Във връзка с разширяването си компанията е поръчала вече 200 нови робота, от които 100 – 120 ще бъдат в Кърджали, а останалите в Крумовград и Момчилград. „Програмата ни е до 2020 г. да имаме около 2500 работници“, добави Георгиев. По думите му средната заплата в компанията е над 1000 лв., отделно има и стимули. С това дружеството се надява да привлече достатъчно хора, след като проектът им веднъж вече беше отложен точно заради недостиг на работна ръка, информира capital.bg.

През 2016 г. приходите на компанията са нараснали с една трета до 265.2 млн. лв., а печалбата е достигнала 54.2 млн. лв. (ръст от 8%).

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *