Завод ще преработва битови отпадъци в метан за отопление

В Манчестър ще бъде построен завод, който ще преработва битови отпадъци в метан и ще подава гориво за отопление и готвене на 5000 домакинства до 2011 г., съобщиха в. „Дейли телеграф“ и в. „Дейли мейл“.
Проектът на стойност 4,3 милиона британски лири е първият по рода си във Великобритания, а биометанът е истинско „гориво на бъдещето“.
Експерименталният завод за биогаз ще бъде финансиран от британското правителство и построен в района на втората най-голяма инсталация за пречистване на отпадни води във Великобритания.
Проектът ще се осъществява съвместно с британския доставчик „Нешънъл грид“. Газът ще бъде доставян по местната тръбопроводна система.
В бъдеще ще се построят още заводи и възобновяемото гориво ще стигне до стотици хиляди британски жилища.
Биогаз се произвежда, когато утайката от отпадни води се разгражда под действието на микроорганизми в процеса „анаеробно смилане“. След това биогазът се обогатява до биометан. Той е възобновяемо гориво със свойства близки до тези на природния газ.
Пилотният проект на първо време ще осигурява газ за около 500 домакинства, а крайната му цел ще е да снабдява малък град с 5000 жители.
До две години хиляди жители на Манчестър ще готвят и ще отопляват къщите си с метан, получен от битови отпадъци.
Няколко завода за биогаз в Европа вече използват същия метод, за да доставят енергия на домакинства и офиси.
Чистият метан, който ще произвежда заводът в Манчестър, ще е бистър и почти няма да се отличава от газа, добиван от Северно море, уверява Каролайн Аштън, мениджър по биогоривата в „Юнайтед ютилитис“, която стои зад проекта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *