Завършват Тракия догодина

Това каза пред БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.
Лот 4 е най-големият участък и най-голямото съоръжение над река Тунджа. Той трябва да бъде готов догодина така, както е по договор, потвърди Павлова.
Още пролетта изпълнителите дадоха своето желание и воля да направят тези пътища не само качествено, но и предсрочно, за да може пътуващите през сезона да се възползват от това. Качеството обаче трябва да бъде проконтролирано от нас много сериозно и именно като час контрола аз съм на място. Колегите работят постоянно. Машините и на лот 2, и на лот 3, сега и на лот 4 работят много активно. Над 50 проби на ден се правят, изпитва се материалът, който се използва. Веднъж асфалтирани се правят такива проби, за да сме сигурни, че няма проблем, каза Павлова.
Тя посочи, че са установени 3 километра на лот 4, които трябва да бъдат премахнати.
Постоянно инспектираме всички големи инфраструктурни обекти, продължи министърът.
На въпрос дали няма да се наложи реконструкция на най-стария участък на АМ „Тракия“, докато се строи нейния край, регионалният министър уточни, че такъв ремонт вече се налага.
„За всички пътуващи, то е видимо, осезаемо. Състоянието на най-стария участък е за пълна реконструкция на платната и в двете посоки“, каза тя.
Според нея няма никаква възможност този ремонт да се финансира с пари от Европа, така че за 60-те милиона, които ще са нужни, ще се разчита на държавно финансиране през следващите години.
Все още манталитетът на българинът е всеки да си гледа вътре в рамките на четирите стени. Тази култура имаме да преодолеем, каза Павлова по повод санирането на жилищните сгради.
Финансирането го има, проектите ще се направят, но е трудно да се вземе решение от собствениците на съответната жилищна кооперация, каза министърът на регионалното развитие. Първата ни цел е да осигурим сградите да са устойчиви, добави Павлова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *