Завърши ли най-накрая рецесията в САЩ?

БВП на Съединените щати нарасна с 3,5 процента през третото тримесечие на тази година, което сложи край на черната серия от четири последователни тримесечия на спад.
Този растеж бе подпомогнат от правителствения пакет от стимулиращи мерки, който включваше преференции за купувачите на нови автомобили.
Другият фактор е ръстът от 3,4% на потребителските разходи, които обикновено съставляват две трети от икономическата дейност на САЩ.
Неофициално казано данните означават, че икономиката на САЩ е излязла от рецесията, но трябва да се има предвид, че ефектът от стимулиращите мерки започва да отслабва. Затова президентът Барак Обама заяви предпазливо на пресконференцията в Белия дом:
„Аз съм доволен, че нашата икономика нарасна в 3-тото тримесечие на тази година. Ние извървяхме дълъг път от първите 3 месеца на 2009 г., когато нашата икономика се сви със застрашителните 6,4%. В действителност ръстът от 3,5 на сто през 3-тото тримесечие е най-големият за едно тримесечие през последните две години.
Това е очевидно добра новина – потвърждение, че рецесията отслабва и че мерките, които предприехме, оказаха своето влияние, но аз също знам, че ние имаме дълъг път до пълното възстановяване на икономиката от най-дългия и дълбок спад от Голямата депресия насам.”

Финанси

Euronews

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *