Загубите от газовата криза ще станат ясни след месеци

Загубите от газовата криза ще станат ясни след месеци
35% от компаниите са в патова ситуация и може би ще се наложи да спрат производството си

На 13 януари Българската търговско-промишлена палата (БТПП) представи анализ на специално създадена работна група, която трябва да изготви оценка на 15-дневната газова криза у нас. Божидар Божинов, председател на палата коментира някои изводи на експертите. *

Г-н Божинов, какви са загубите от кризата за българските предприятия?
Божидар Божинов:

Не мога да се ангажирам с конкретни цифри. Би било безотговорно да го правя. Ще можем да дадем точни данни след няколко месеца.
Има ли сектори, които търпят по-тежки последици от кризата?
Божидар Божинов:
Много сектори са засегнати, трябва да се гледа и в контекста на общата криза. Цели отрасли влязоха в кризисно състояние още преди това да се случи в резултат на финансовата и банковата криза. Липсата на газ още повече усложни нещата и в момента ефектите се наслагват. В металургията например трябва да се поддържа непрекъсната работа на пещите. При спиране – всичко пропада. Не знам каква е ситуацията в „Кремиковци“, например, нито пък и колко предприятия от тази индустрия са допуснали това да стане.
Колко предприятия са засегнати като цяло от липсата на газ?
Божидар Божинов:

Направихме блиц запитване сред нашите членове – по Интернет изпратихме около 4 хил. анкетни листа до компании от различни отрасли. По-малко от 50% от формулярите бяха върнати, тъй като бързахме и искахме да получим резултатите още на следващия ден. Получи се малко сложно, тъй като не всички фирми искаха да ни представят договорите си. Все пак имаме приблизителна представа от състоянието на икономиката. Проучването, което направихме, показа, че 35% от компаниите са в патова ситуация и може би ще се наложи да спрат производството си. Само 16% заявиха, че горе-долу се оправят в ситуацията. 28% са в тежко положение, но още удържат.
Работите ли с другите работодателски организации по вашите искания към правителството?
Божидар Божинов:
Да. Като ротационен председател на Съюза на работодателите ще представя нашите последни искания и на останалите организации. Това са исканията за политическо решение, за да знаем каква е процедурата за получаване на компенсации за бизнеса. Искаме и някои законодателни промени в Закона за енергетиката. До този момент не сме съгласували тези искания с други организации, тъй като работната ни група приключи с проекта в понеделник (12.01).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *