Загуби за долара след спад в ISM индекса

След поредицата от положителни фундаментални данни за американската икономика, които донесоха широки печалби за долара миналата седмица, зелените пари отстъпиха спрямо еврото този понеделник. Тласък за единната валута донесе индексът PMI на сектора на услугите за ноември в еврозоната, който достигна 55.2, спрямо 54.9 за предходния месец и пазарен консенсус за спад до 54.7. Достигнатото ниво е най-високото от средата на миналата година. Основни движещи сили на PMI на еврозоната са южните икономики Италия и Испания, като активността на Франция и Германия е по-слаба.

В рамките на деня пазарът се информира за продажбите на дребно в еврозоната, които се повишиха в съответствие с пазарните очаквания с 0.5% за ноември, спрямо предходен спад от 0.4%.

Благоприятните новини за състоянието на икономиката на евросъюза изтласкаха еврото към дневен връх над 1.1800 областта. Печалбите на еврото се затвърдиха след началото на американската сесия, която започна в светлината на противоречиви сигнали за сектора на услугите в страната. ISM индекса на непроизводствения сектор за ноември спадна до 58.5%, от 60% за октомври.

Въпреки че 12 от общо 17-те изследвани от Института за управление на предлагането индустрии в САЩ демонстрират растеж, общото понижение на индекса донесе загуби за зелените банкноти, които отстъпиха пред еврото, британския паунд и йената. Данните от ISM индекса породиха съмнения в някой пазарни участници за евентуално прекратяване на рестриктивния цикъл на ФЕД след декември, което в допълнение влоши позициите на долара.

Японската йена поевтиня до 32-месечен минимум спрямо зелените пари в понеделник, след което възстанови позиции на фона на слухове за предстоящо обсъждане от страна на монетарните власти в Япония на текущата слабост на националната валута. Загубите на йената са причинени в голяма степен и от повишаващите се цени на петрола, който тества $60 за барел в понеделник. Японската валута е особено уязвима към всякакви коментари относно ревалвация на китайския юан.

Банката на Австралия ще обяви днес своето решение за нивото на базовата лихва в страната, като пазарните очаквания са за запазване на лихвата на текущите нива от 5.5%. Настоящата стабилизация на австралиеца спрямо зелените банкноти се приписва в голяма степен на световния ръст в цените на скъпоценни метали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *