Задълбочаване на конфликта във висшите кръгове на властта се очаква след речта на Тереса Мей

Вчера премиерът Дейвид Камерън заяви, че критиците на съкращенията не тълкуват правилно мярката, която е насочена срещу бюрокрацията, а не срещу нуждата от повече полицаи по улиците на градовете.
Днешната реч на Тереса Мей се очаква с интерес, защото вероятно министърът на вътрешните работи на практика ще защити полицията срещу критиките за неадекватно поведение в началото на безредиците. Тя отчита, че първоначално по улиците са били разположени недостатъчен брой полицаи и че много от тях не са били склонни да използват твърди мерки. Но това повдига отново остро въпросът за спешни мерки в полицията. Мей ще иска да бъдат изработени ясни разпоредби какви полицейски сили и каква тактика да бъде използвана в случай на обществени безредици.
Полицията миналата седмица реагира на твърденията на Мей и Камерън, че възстановяването на реда е станало благодарение на политическа намеса. Сега обаче Тереса Мей изглежда склонна да приеме, че полицията в крайна сметка е свършила добра работа. Премиерът Камерън заяви вчера, че разрушените устои на обществото ще бъдат негов приоритет в бъдеще, като обеща тотална война на бандитите и реформи в образованието и в редица други социални сфери.
Лидерът на лейбъристите Ед Милибанд побърза да обвини Камерън, че прави бомбастични, но повърхностни изявления, без да търси трайни решения. Той призова за национално обсъждане на причините за безредиците.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *