Задържаният за рекет прокурор от Перник вече е на свобода

© Снимка: БГНЕС

Заместник-окръжният прокурор на Перник Бисер Михайлов беше арестуван тази сутрин при съвместна операция на ДАНС и МВР. Повдигнато му е обвинение за принуда. Обвинителят вече е на свобода срещу парична гаранция от 5 000 лева.
Новината за ареста беше обявена тази сутрин от вътрешния министър. Обвинението, което беше коментирано през деня, е за лихварство. На сайта на МВР обявиха, че Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител за изнудване чрез заплаха за убийство или тежка телесна повреда.
По-рано днес вътрешният министър Цветан Цветанов определи задържането на Бисер Михайлов като едно от „реалните действия на ефективната борба срещу всички, които злоупотребяват със служебното си положение“.
„Представете си прокурор, полицай, съдия, овластени с много власт по закон, ако те са от другата страна на барикадата. Няма как държавата да се оправи. Затова искам да благодаря персонално на главния прокурор. Трябваше реално, може би да го реализираме преди лятото, но имаше успокоение на обекта, респективно прокурора, но да рекетираш по този начин и да изнудваш, смятам, че е недопустимо в една нова България, която е от една година“, заяви Цветанов.
Прокуратурата заложи на мълчанието по случая. Обяснението даде по обед днес главният прокурор Борис Велчев.
„Няма да го коментирам на този етап. Твърде рано е за коментар. Една от критиките, които ние основателно носим, е че твърде прибързано и твърде рано коментираме дела, които са още далеч от приключване. Тъй като искам да си спестя тази критика утре, затова сега ще се въздържа от коментар“, посочи Велчев.
По- късно стана официално ясно, че Бисер Михайлов е обвинен за изнудване на своя съгражданка. Той я е принудил да извърши определени имуществени действия, които от Прокуратурата не искат да уточнят, но това е ставало чрез заплахи към нея и семейството й, включително заливане със сярна киселина и отвличане на детето. Сигналът е подаден от съпруга на жената, чието име не се споменава.

Продължава работата по случая като е възможно на Бисер Михайлов да бъдат повдигнати и други обвинения, но като цяло разследването е приключило.
Мярката за неотклонение, която му е наложена, е парична гаранция. След това решение на Прокуратурата се очаква главният прокурор да поиска от Висшия съдебен съвет временното му отстраняване от длъжността заместник- окръжен прокурор на Перник. Със случая се заема и Етичната комисия на ВСС.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *