Зад случващото се с КТБ стои „една организирана престъпна група“

Зад случващото се с Корпоративна търговска банка стои една организирана престъпна група, която няма да се спре пред нищо и иска да върви до край. Единственият начин да се справим с нея е чрез уличен организиран протестен натиск. Това заяви председателя на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев на пресконференция, организирана от фейсбук групата „КТБalive“.

Той поясни още, че синдикатът му е готов да разпрати писма с призив за протести до всички фирми, чиито пари са свързани с КТБ. По думите му, БНБ бездейства принудително, защото знае какво трябва да се направи, но не й се позволява да го направи.

Според Тренчев нормативната уредба на страната разполага с всички инструменти, за да реши казуса с Корпоративна търговска банка (КТБ). Той определи като неправилна тезата, че решение за банката не може да се вземе преди избирането на новото Народно събрание. „Много ясно и категорично се доказва, че твърденията на Иван Искров, че трябва специално законодателство и че трябва да се изчака парламент, който да гласува специални закони, не е правилно“, коментира Тренчев, цитиран от БТА.

Вложителите в КТБ са на мнение, че банката може да функционира нормално в момента с наличните и 1,5 млрд. лева пари в брой, но ако бъде въведено ограничение за големите вложители. Според тях с наличието на държавна гаранция и умела лихвена политика банката ще работи нормално и ще върви към оздравяване. За тях случващото е „треторазреден холивудски екшън“, тъй като БНБ правила така, че взетите кредити да се връщат на безценица. Загубите са причинени от спиране на плащания от кредитополучатели с обезпечения в банката, смятат финансистите сред пострадалите вложители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *