Законови промени намаляват таксите за БУЛСТАТ

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за регистър БУЛСТАТ, внесени от Министерския съвет. Със законопроекта се въвеждат мерки за намаляване на административната тежест върху гражданите и бизнеса чрез изграждането на цялостна електронизация на регистър БУЛСТАТ.

Изцяло новото производство, което ще се развива пред регистър БУЛСТАТ, предвиждаводене на дело в електронна форма за всеки регистриран субект, в което ще се съдържат и документите, въз основа на които е извършена регистрацията му. Новата опция ще позволи приемането на заявления и искания, подавани по електронен път, практически без прекъсване -24 часа, 7 дни в седмицата. Разглеждането им ще се извършва в еднодневен срок.

Друга съществена промяна се отнася до публичния достъп до регистър БУЛСТАТ. Достъпът чрез интернет до информацията в регистъра ще бъде изцяло безплатен, като единствено за извършваните от служител на Агенцията по вписванията писмени справки и за издаваните удостоверения ще се дължи държавна такса съобразно тарифата.

С цел намаляване на административната тежест в законопроекта се въвежда задължение за държавните органи, за органите на местното самоуправление и местната администрация, хората, на които е възложено упражняването на публична функция, организации, предоставящи обществени услуги, включително банките, служебно да проверяват вписаните обстоятелства за конкретното лице и да не изискват писмени справки или удостоверения.

„Ако е посочен ЕИК по БУЛСТАТ, съдът, държавните органи, органите на местното самоуправление и местната администрация и лицата, на които е възложено упражняването на публична функция, организации, предоставящи обществени услуги, включително банките нямат право да изискват доказването на обстоятелства, вписани в Регистър БУЛСТАТ. Забраната се прилага и за възложителите по чл. 7 от Закона за обществените поръчки, които са извън тези, изброени в изречение първо“, гласи текстът на предложената нова ал. 4 на чл. 6 от закона.

Това задължение е скрепено със санкция за неспазването му, чието систематично място се предлага в глава шеста от Закона за Регистър БУЛСТАТ, регламентираща административнонаказателната отговорност за задължените по закона лица – „за нарушение на чл. 6, ал. 4 виновните длъжностни лица се наказват с глоба от 100 до 500 лв.“

Законовите промени ще наложат намаляване на таксите за услугите, предоставяни от регистър БУЛСТАТ. Поради тази причина и необходимостта от технологично време за изготвяне на съответни функционалности в информационната система е предвидено измененията да влязат в сила от 1 януари 2016 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *