Законови промени срещу кражба на фирми и имоти

Министерството на правосъдието подготвя законодателни промени срещу злоупотреби с прехвърляне и продажби на търговски дружества.Причината е зачестилите сигнали за злоупотреби с продажби на търговски дружества и дружествени дялове на юридически лица, както и за кражби на имоти.

Министерството на правосъдието /МП/ сформира работна група за изготвяне на пакет от законодателни промени, съобщават от ведомството. Измененията и допълненията ще са Търговския закон, Правилника по вписвания и Наредба 32 за служебните архиви на нотариусите и нотариалните кантори, които да регламентират допълнителен контролен механизъм за ограничаване на злоупотребите с прехвърляне на търговски дружества и имоти.

Предвижданата ревизия в законодателството е резултат и на анализа, изготвен от Инспектората на министъра на правосъдието по Закона за съдебната власт след проверки в териториалните звена на Агенцията по вписванията от началото на годината. Анализът показва, че при констатираните случаи на злоупотреби няма нарушения от страна на служителите на агенцията, но има пропуски в законодателството във връзка с възможностите за по-сериозен контрол.

Екипът на МП, ангажиран с работата по законовите промени, предвижда новите текстове да са готови и изпратени за приемане в Министерския съвет до края на октомври.Една от основните идеи е управлението и продажбата на търговски дружества и техни дялове да се изповядват пред нотариус, който да проверява самоличността на страните (продавач и купувач) чрез системата на ЕСГРАОН, до която имат достъп всички нотариуси в страната. След нотариалната заверка документът задължително ще се представя пред длъжностните лица по регистрация в Търговския регистър при подаване на заявленията за промяна в обстоятелствата на юридическите лица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *