Закон ще защитава сключването на договор за кредит или застраховка по телефон или е-mail

Правителството прие проект на Закон за предоставяне на финансови услуги от разстояние

Специален закон ще защитава потребителите, които сключват договори за кредит, за застраховка, за закупуване на ценни книжа и др. от разстояние. Правителството прие проект на Закон за предоставяне на финансови услуги от разстояние, с който напълно ще се въведат европейските изисквания за защита на потребителите като се регламентират изискванията към този вид търговски отношения. Предмет на законопроекта са всички форми на продажба, които могат да се осъществяват от разстояние по телефон, електронна поща, факс и други средства за комуникация, които дават възможност за индивидуална комуникация. Разпоредбите на закона ще се прилагат за договори за предоставяне на финансови услуги, сключени между доставчик и потребител.

Проектозаконът регламентира информацията, която доставчикът на финансови услуги трябва да предостави на потребителя преди сключването на договора, изискванията към документа, както и правото на потребителя да откаже договора в 14-дневен срок от сключването му. При договори за допълнително пенсионно осигуряване или за застраховка „Живот“, сключени от разстояние, потребителят ще може да упражни правото си на отказ от договора в срок от 30 дни, считано от неговото сключване или от деня, в който потребителят получи условията на договора и задължителната информация, когато това става след сключване на договора. Доставчиците ще могат да предоставят финансови услуги от разстояние само след получаването на предварително съгласие от потребителя.

От 500 до 2000 лв. ще е глобата за доставчиците, които не предоставят на потребителя необходимата информация. За едноличните търговци и юридическите лица ще се налага имуществена санкция между 1000 и 4000 лв.

Контролът по прилагането на закона ще осъществява Комисията за защита на потребителите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *