Закон ще стимулира инвестициите на бизнеса в научна дейност

Това обясни по време на научна дискусия на тема „Стратегия „Европа 2020″: Структурни реформи в Европейския съюз и участието на България“ директорът на „Икономическа политика” към ресорното ведомство Юлиан Николов. Обсъжда се да се създаде и Български иновационен фонд, който реално да подпомага частния сектор да прави нововъведения в научните среди.

Според Юлиан Николов от икономическото министерство разработват идеята да се въведат данъчни стимули за бизнеса при инвестиции в научна дейност. За изпълнението на целите ще се създаде и Български иновационен фонд. Той ще има административна структура, която да му позволи да формулира и следи изпълнението на дългосрочните приоритети в областта на технологичното развитие, да има постоянен контакт с бизнеса и най-иновативните български фирми, обясни Николов. Той допълни, че е важно, за да се избегнат постоянните промени във фискалната рамка, да има определени източници на финансирането на иновациите и освен европейските фондове и националното финансиране да има стабилност.
През последните години частните инвестиции в развойна дейност и иновации са нараснали от 0,06 на сто до 0,16 процента от БВП. Износът на високотехнологични продукти като медицинско и оптично оборудване, производство на лекарства и офис оборудване се е увеличил двойно.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *