Заменките може да са Made in Bulgaria, но това няма да спаси страната от глоба

Светлана Трифоновска

Фактът, че чиновниците от Брюксел са обявили замените за българска запазена марка, не само не трябва да ласкае българското ни его, а напротив. Трябва да направи управляващите изключително бдителни. Защото зад елегантното чувство на хумор на брюкселския чиновник се крие хрътка, изключително чувствителна към парите и всички действия, които произтичат от тях. Мисля си, че в главна дирекция Конкуренция на ЕК са прозрели балканската хитрост. И е по-скоро проява на добър тон твърдението им, че с такова чудо като заменките се срещали за първи път и им трябвало време, за да се подготвят. Кратко вглеждане в близката история показва, че съвсем наскоро Гърция е била наказана за подобни държавни помощи, но е ставало дума за директна търговия с имоти. На Швеция също не й се е разминало. Казусът е бил подобен – държавни имоти, продадени без конкурентно начало и на непазарни цени! Представяте ли си, ако Брюксел вземе предвид пазарните цени, които природозащитниците са представили, и формира глобата на България върху стойност от 3 млрд. лв. Затова правителството не трябва да позволи да се стигне дотам.
Доказателство, че ЕК е абсолютно наясно с принципа на нерегламентираната държавна помощ у нас, са поисканите две информации, които България трябва да представи до 24 март. Първо, да даде допълнителна информация за ценообразуването на заменените земи и гори от Държавния горски фонд. Второ, още информация за процедурите във връзка с промяната в предназначението на имотите.
Е, ако на това не му се казва в десетката! Информацията, която ще трябва страната да даде, засяга именно основните елементи, които съставят държавната помощ, каквато са заменените земеделски земи и гори в България.
Каква трябва да е тактиката на правителството, за да предотврати налагането на глоба? Максимална честност и никакво увъртане и бягане от истината. Защото Брюксел не прощава лъжата. Склонен е да помогне, когато някой иска да се поправи. Този филм го гледахме само преди година, когато преработвателите от хранителната индустрия си извоюваха преходния период, въпреки че го нямаше в предприсъединителния договор. Беше удивително, но признанието, че страната е излъгала за ситуацията в сектора, проработи. Така браншовиците не само получиха указания и помощ от ЕК, но и доза съчувствие и доверие. Вярно е, че това са морално етични норми, но понякога те вършат повече работа, отколкото и най-перфектният юридически брилянтно издържан аргумент.
Пътищата. Еколозите, които всъщност сезираха Брюксел за замените, много правилно ги посочиха. Предприемат се необходимите мерки, за да се възстанови ситуацията такава, каквато е била преди замените. Основните стъпки са: Страната признава, че става дума за държавна помощ и че по този начин е нарушила евронормите за конкуренцията. Не предявява никакви искания те да бъдат счетени със задна дата. Разваляне на замените на базата на съществуващата досега нормативна уредба – чрез законите за договорите и за държавните имоти. Там, където е възможно, бенефициентите доплащат до пазарните цени. Промени на законите, които засягат замените. Забрана на смяната на предназначението на горски терени и недопустимост на застрояването им.

pari.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *