Замесиха депутат от ГЕРБ в скандал със законова поправка

Депутат от ГЕРБ може да се окаже в дъното на скандала с лобистката поправка, с която за малко да се разреши използването на изображения на наркотици в рекламите.

За спорната промяна в Закона за контрол на наркотичните вещества се разбра през март по сигнал от президентството. Оказа се, че след като в “Държавен вестник“ са излезли промени в закона, одобрени от Георги Първанов, няколко дни по-късно е бил променен смисълът на текста, без за това да има негов указ.
Текстът на пуснатите от държавния глава промени гласеше: “Непряка реклама е всяка форма на търговско послание, съобщение, препоръка или действие, която използва име и/изображение, представляващо или наподобяващо наркотично вещество за реклама върху стоки и рекламни продукти.“
Впоправката текстът вече бе следния: “Непряка реклама е всяка форма на търговско послание, съобщение, препоръка или действие, която използва наименование на посочено в закона наркотично вещество“.

Грешката веднага беше поправена, председателят на парламента заяви, че е неволна и установи, че в годините назад е имало и други такива. Въпреки това започна проверка как се е стигнало до нея. От левицата обаче бяха категорични, че целта е била да се обслужат частни интереси, защото с промяната щеше да се либерализира режимът на реклама с изображения, наподобяващи дрога.
Сега анкетната комисия, която беше назначена, установила, че съветникът в отдел „Пленарни заседания” Стефан Катев разказал, че в деня на обнародването на закона народният представител от ГЕРБСветлин Танчев отишъл при него и му казал, че има грешка в публикувания текст, пише в. „24 часа“. Двамата отишли при шефката на стенографите Виолета Тасева и обяснили, че стенограмата е свалена некоректно. Танчев дори казал, че е сравнявал писмения текст със звуковия файл от заседанието и има несъответствия. Двамата дали на Тасева листчето с верния текст и казали, че това се прави със знанието на зам.-шефа на НС и шеф на здравната комисия Лъчезар Иванов.
Вкрайна сметка информацията стигнала до главната редакторка на „Държавен вестник“.
Днес Танчев заяви пред журналисти в парламента, че негов сътрудник му е казал за неточност в обнародваните промени, предаде БТА. Той потвърди, че е информирал Катев.
„Не става въпрос за поправка, просто сигнализирах, че казаното в пленарната зала се разминава с обнародваното. Не аз контролирам „Държавен вестник“, посочи Танчев.
Това, че е дал лист с написания текст, той обясни така: „Бях си нахвърлял неща, които чух в пленарната зала“.

Той отрече да е имал отношение с производители, които да имат интерес от такава поправка в закона. Той добави, че детайли ще станат ясни, когато бъде изслушан от комисията.

Лъчезар Иванов от своя страна пък коментира, че нито по телефона, нито по какъвто и да едруг начин ебил информиран за листчета или за някакви поправки. По това време бил в чужбина. Той също ще бъде изслушан от анкетната комисия и интересно на каква позиция ще застане.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *