Замесиха и депутати в Тановгейт

Депутати първи мандат са поели ангажименти към лицата, които са ги поддържали финансово при избирането им, но те не могат да бъдат изпълнени. „Това сега не се случва по митниците“ и затова са много изнервени.
Това заяви пред bTV бившият заместник-директор на Агенция ”Митници” Антоний Странджев, който беше принуден да подаде оставка преди няколко месеца, а сега името му изскочи от записаните разговори между Ваньо Танов, Симеон Дянков и Владислав Горанов.
Премиерът Бойко Борисов заяви, че е настоял за напускането на Странджев, защото му е нямал доверие. Ресорът на Странджев бе именно борбата с контрабандата.

Днес Странджев заяви, че знае имената на депутатите, но няма да ги каже. Имал и данни за това, че министри са разработвани. Странджев разказа, че преди време е написал доклад до Борисов, в който се казва, че в митниците се прави опит да бъдат назначавани послушни хора, които да работят в полза на определена политическа сила или определени хора.
Бившият митнически шеф заяви, че той пък е загубил доверие в премиера, след като неговата секретарка му се обадила и попитала дали ще отиде да си вземе документа или да го пусне „в мелачната машина“.

Странджев съобщи още, че бившият вътрешен министър Румен Петков е научил, че „известно лице е дало голяма сума пари на друго много известно лице“, за да бъдат отстранени двамата с Танов. Името на този човек също не беше оповестено.

„Опасявам се, че докато Цветан Цветанов е министър на вътрешните работи България няма да бъде приета в Шенген“, каза междувременно бившият външен министър и настоящ евродепутат от БСПИвайло Калфин пред БНТ, цитиран от Livenews и КРОСС. Според него една от причините е именно скандалът с оповестените разговори.

„Недопустимо е най-важният проблем да бъде не дали информацията за покровителството на контрабандата е вярна, а как е изтекла информацията“, коментира Калфин, след като вчера от прокуратурата заявиха, че ще разследват не съдържанието на разговорите,а как са направени записите и откъде са „изтекли“.

„Танов не води телефонни разговори с Горанов и Дянков. С тях той информира министър-председателят какво става. Няма съмнение, че г-н Танов много добре знае, че е подслушван“, това заяви междувременно пред bTV Петков.
„В края на миналата година предупредих, че се разхождат СРС-та из държавата. Докато това е така, няма да имаме стабилни правоохранителни органи.
Двама служители, не на „Плод и зеленчук“, предлагаха и на мен СРС-та, не мога да кажа, че са същите, но аз отказах да ги взема. Боя се, че не само на мен са предлагани“, каза още ексминистърът, цитиран от КРОСС.

Бившият председател на вътрешната парламентарна комисия Минчо Спасов пък съобщи пред БНР, че е предупреждавал Бойко Борисов за опасността от прекомерното използване на СРС.
“Проблемът е, че ако се спазва законът, за да се ползват СРС, трябва да има образувани досъдебни производства срещу министри. А за да са образувани такива, това означава, че сме управлявани от правителство, съставено от хора, които са разследвани за тежки престъпления. И то с основателни аргументи, които са убедили съдиите да дадат разрешения“, коментира Спасов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *