Замразиха сметки на „Луфтханза“ в Русия

Руските власти предявиха данъчни претенции от над 7 млн. долара към германската авиокомпания „Луфтханза“.
Тя е обвинена в неплащане на данъци за няколко години назад и банковите й сметки в Русия са замразени. На 20 февруари компанията подаде в Московския арбитражен съд заявление, в което данъчните претенции са оспорени.
„Луфтханза“ се позовава на съществуващо споразумение между Русия и Германия за премахване на двойното данъчно облагане. Според ръководителя на аналитичния отдел на „Авиапорт“ Олег Пантелеев този конфликт трябва да бъде решен в рамките на юридическия спор и да не се стига до положението едната или другата страна да предприемат действия, които могат да се отразят на търговската дейност.
„Замразяването на сметките усложнява по принцип търговската дейност на германския превозвач, може да бъде изтълкувана като неприятелска стъпка и да провокира усложняване на руско-германските отношения в областта на авиационните връзки“, каза Пантелеев.
В края на миналата година руските власти поискаха от товарното поделение „Lufthansa-Cargo“ да прехвърли междинното кацане на товарните си самолети от казахстанското летище „Астана“ на летището в руския град Красноярск „Емеляново“, което даваше възможност на компанията да избягва плащането за прелитане по транссибирския маршрут.
Пантелеев смята, че възникналите данъчни проблеми не трябва да бъдат свързвани с искането за промяна на междинното кацане поради две причини.
Първо, германският авиопревозвач вече обяви, че ще бъде готов да разгледа промяната, ако „Емеляново“ започне да приема самолетите при сложни метеорологични условия, тоест ако получи сертификат за 2-ра категория на Международната агенция за гражданска авиация.
Второ, данъчните претенции са предявени към пътническото поделение на „Луфтханза“, а не към товарното. Преговорите по случая продължават и германският авиопревозвач редовно получава удължаване на временните разрешителни за прелитане над руска територия.
„Луфтханза“ е на първо място сред чуждестранните авиокомпании на руския пазар по брой на полетите, по брой превозени пътници и по брой обслужвани направления.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *