Замразяването на цените на горивата донесе ново увеличение в деня на протест

Цените на горивата и на дребно се увеличиха на различните бензиностанции, пише в. „Дневник“. Най-масовият тип бензин А95Н струва 2.34 лв. за литър, вместо досегашните 2.28 лв. Промяната е с 2.79%.  Най-много е поскъпнал пропан-бутанът – с 5.63% до 2028 лева за тон.
От „Лукойл“ коментират, че промяната в цените се налага заради изменение на международните котировки. На сайта на компанията ранния следобед обаче бяха публикувани цени на дребно: за бензин A95H – 2.41 лв., А98H – 2.59 лв., дизел Б3 – 2.46 лв., пропан бутан – 1.20 лв.
На 26 април цените на горивата бяха размразени, след като изтече едномесечният мораториум върху тях. Цените по бензиностанциите останаха непроменени.  Правителството и превозвачите договориха мерки за режима на внос на горива, в резултат на които се очаква поевтиняване с 20 ст. за литър до месец-два.
Поредното национално шествие днес срещу цените на горивата за първи път се провежда в работен ден. Протести има в много градове на страната.  Във Велико Търново протестът започна с бдение в памет на загиналите при катастрофата шестима младежи на връх Великден в Симеоновград, предаде БНР.
Около 200 са автомобилите, които се включиха в един от лъчовете на протестното шествие срещу високите цени на горивата по бул. „Цариградско шосе” в София, предаде „Фокус“.Движението по булеварда е изключително затруднено в посока центъра, но не е напълно блокирано. Автомобилите, които участват в протестното автошествие срещу високите цени на горивата, се движат с около 5 – 10 км/ч. Шофьорите надуват клаксони и са развели българските знамена.
Полицаи на пет мотоциклета съпровождат протестното шествие. Зад протеста се движат още няколко полицейски патрулки и камион на Пътна помощ. Към участниците се присъедини и колоездач, който носи картонена табела с надпис „Българино, събуди се. Бъди чука, а не наковалнята”. Повечето коли в автошествието са със софийска регистрация.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *