Замразяват пенсиите при дефлация

Размерът на пенсиите нямада се намалява, а ще останесъщият, ако има дефлация. Товаще бъде изрично записано вКодекса за социално осигуряване (КСО), предвижда проект,подготвен от Консултативниясъвет по пенсионната реформа.И занапред парите за старинище се осъвременяват ежегодноот 1 юли по т.нар. швейцарскоправило. Това означава увеличение с процент, равен на сбораот 50% от ръста на инфлацията и 50% от нарастването насредния осигурителен доход запред ходната година.

Експертите в съвета предлагат промяната, за да бъдат успокоени хората, че през 2015 г.пенсиите няма да бъдат намалени заради дефлацията през2014 г. По действащия кодекстози проблем може да възникне, ако спадът на потребителските цени е твърде голям.

В КСО изрично ще се запише и коя инфлация ще се ползва при изчисленията – индекс напотребителските цени или хармонизиран индекс. В моментатова не е уточнено в закона.

Консултативният съвет предлага и друга нова законоваразпоредба – размерът на минималния осигурителен доход заземеделските производителида бъде равен на минималнияосигурителен доход за самоосигуряващите се. Това означаваувеличение от 240 на 420 лв. намесец. Сметките сочат, че товаще повиши със 75% постъпленията от вноски на земеделските стопани. За 2015 г. това са8,440 млн. лв. повече осигурителни приходи. По данни на синдикатите сега едва 11,1%, илиоколо 60 000 души, от заетите всектора се осигуряват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *