Зам.-председател на ЕК: България да докаже, че има система за контрол на европарите

България трябва да докаже, че е изградила система за контрол за изразходването на средствата от ЕС. Това заяви зам.-председателят на ЕК Маргот Валстрьом по бТВ тази сутрин. По думите й страната ни все още има проблеми с усвояването на европари, за което се съобщава и в Европа.
Не можем да спрем една държава да си изразходва парите както реши, но България трябва да докаже, че еврпарите се харчат по предназначение, а не изтичат, заяви еврокомисарят Валстрьом по повод финансирането от държавния бюджет на европроекти, спрени от ЕС.
Относно идеята на премиера за евроексперти, които да работят у нас, зам.-председателят на ЕК беше категорична, че комисията е готова да сътрудничи, но не и да се създава паралелна система, която трудно ще се контролира. Тя отбеляза, че за ЕК няма дискриминация между старите и нови страни членки на общността.
Във връзка с начина, по който ЕК следи за спазването на законите в държавите членки Валстрьом каза: “Трябва да помним, че боравим с парите на данъкоплатците. Не можем да следим всичко, което се случва в една държава членка. Комисията няма ресурс затова. Всяка държава трябва сама да гарантира спазването на законите и контрола“
Еврокомисарят се обяви и за равнопоставеност на половете в политиката.
“Мисля, че трябва да се направи така, че да има добро представителство на двата пола във всички слоеве на обществото. Не става въпрос затова, че жените са по-добри, просто имат различен опит и поглед върху нещата. Все още не еднакво и заплащането“, отбеляза тя.
“Рядко доброволно някой се отказва от властта доброволно. Това е свързано с равновесието между мъжете и жените в политиката. Досега мъжете избираха мъже на ръководни постове, трябва да променим това“, заяви още зам.-председателят на ЕК.

БЛИЦ
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *