Западни инвеститори загубиха милиарди от срива на рублата

След най-лошия ден в продължаващата вече девет месеца финансова криза в Русия, Pacific Investment Management Co. е изправен пред сериозни загуби. На практика почти всяка дълга позиция, открита от американските инвеститори за рублата се каза губещ залог. Редица валутни брокери в Лондон и Ню Йорк вчера спряха да осъществяват сделки в рубли.

Фондът на Pimco за развиващите се пазари е един от най-силно засегнатите според Bloomberg. Експозициите му на стойност 803 млн. долара в руски корпоративни и държавни облигации, възлизат на 21 на сто от общата сума на активите.

Търговците и инвеститорите на валутните пазари също бяха хванати неподготвени от срива на рублата.

Стотици кол опции върху руските пари на обща стойност повече от 15 милиарда долара се оказаха губещи. Според Bloomberg само един контракт, за 5 млн. долара, изтичащ след година, все още е рентабилен при текущия валутен курс.

Волатилността се оказа непосилна и за редица брокери. Базираната в Ню Йорк FXCM Inc., третият по големина валутен брокер в САЩ за клиенти на дребно, спира да предлага курса рубла-долар. Това направи и Alpari във Великобритания. Bloomberg Tradebook, подразделение на Bloomberg LP, пък спря цялата търговия в рубли.

Пострадаха и водещи технологични компании. Apple заяви, че спира онлайн продажбите на свои продукти в Русия, тъй като стойността на рублата е прекалено непостоянна и за компанията е трудно да определя цените си.

Някои разбира се печелиха. По данни на Bloomberg хедж фондът Alden Global Capital е заложил 1.8 млрд. долара срещу руската валута.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *