Запазват субсидиите за производителите на тютюн

Министерство на земеделието запазва ангажиментите си към производителите на тютюн, финансовия пакет на ДФ „Земеделие“ остава същия като м.г., това е ясно от бюджет 2017-та. Това обяви в Шумен пред производители и фирми изкупчици на тютюн зам.-министърът на земеделието д-р Цветан Димитров. Той уточни, че преди дни е бил на среща за бюджета в Министерство на финансите и „няма финансови сътресения по отношение на всичките държавни помощи, включително и на тютюнопроизводителите“.

В петък на Световния ден на тютюнопроизводителите в Шумен се събраха представители на бранша от цяла Северна България да дискутират проблемите си.

Предизвикателствата пред сектор „Тютюн“ са много, през последните години стремежът е да се доказва, че тютюнопушенето няма нищо общо с тютюнопроизводството. „Едното е порок, а другото е начин един производител да докара доход на себе си и семейството, и всеки труд трябва да бъде уважаван и заплащан по достойнство“, каза зам.министърът. Според него, на път сме обществото да разбере, че прозводителят е съседа, роднината и това не са демони, които тровят населението. Пушенето е личен избор и то няма нищо общо с труда на полето.

Председателят на Националната асоциация на тютюнопрозводителите Цветан Филев изрази притеснения от изискванията на Световната здравна организация да се отглежда тютюн от септември до май, да се заменя той от алтернативни култури и да се използват тютюни с ниско съдържание на никотин. На предстояща среща в Индия интересите на България ще бъдат защитени, обеща зам.министъра.

По последни данни у нас има 17 000 производители на тютюн, в световен мащаб са 30 млн. души.
Залата на срещата беше нарочно украсена с букет от хризантеми и 4 вида тютюн – бърлей, каба кулак, катерини и басма, произведен в Шуменско, където има 4 000 земеделци в сектора. Аранжировката е от тазгодишната реколта, обясни Вилдан Шабанова, шеф на Сдружението на производителите в Североизтока

 

 

 

 

 

financebg.com

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *