Заплатите – във фризера през следващите три години

Парите за заплати на чиновниците влизат във фризера за следващите 3 г. По 3.2 млрд. лева годишно ще се заделят за възнаграждения в бюджетната сфера до 2013 г. Това е записано в тригодишната прогноза на Министерството на финансите към разчетите на бюджета за 2010 г.
Според документа заплатите на чиновниците ще се вдигат само при съкращаване на щата. Целта е те да се обвържат с постигнатите резултати. Работна група вече действа по проекта как парите да зависят от свършената работа. Това е единственият начин добрите служители да получат по-високо възнаграждение въпреки кризата.
След срива на икономиката с 6.3% през тази година, за 2010 г. се очаква спад с още 2%. През следващите две години икономиката ще тръгне нагоре. Очакваният ръст на брутния вътрешен продукт през 2011 г. е 3.8%, а през 2012 г. – с още 4.8%. Чак тогава икономиката ни ще стигне нивото от 2008 г., преди кризата в САЩ да се прехвърли върху Европа и България.
За догодина се свиват и парите за депутатите. При 23.89 млн. лв. за заплати в парламента през тази година, за 2010 г. са предвидени 20.69 млн. лв.
Таванът на пенсиите също замръзва за три години. Възрастните ще вземат максимално 700 лв. За догодина не се предвижда парите за старост да се увеличават. Това може да се случи по средата на 2010 г., ако има признаци за излизане от кризата, обеща преди време премиерът Бойко Борисов.
Една от мерките за преодоляване на удара на кризата върху заетостта и доходите е сваляне на осигуровките за пенсия с 2% от 1 януари 2010 г. Приоритетите в бюджета за 2010 г. са социалните плащания, образованието, здравеопазването, екологията и пътната инфраструктура.
Социалните разходи догодина ще бъдат 37.3% от всички харчове на хазната, или 15.3% от БВП. Така повече от всеки трети лев на бюджета ще отива за пенсии, обезщетения или помощи. Целта е да се запази социалната защита на възрастните хора, както и на ударените от кризата.
За здраве и образование са предвидени по 4.2% от БВП, или по 2.6 млрд. лв., а за екология – 1.6% от БВП.
Реализацията на големите инфраструктурни проекти може да стане или чрез повишаване на цената на винетките, или чрез по-добро усвояване на парите от ЕС, пише още в доклада за бюджета.
Общият размер на капиталовите разходи ще бъде 6.1% от БВП, от които над 50% ще са с пари от ЕС. За настоящата година за инвестиции бяха заложени 7% от БВП.
Поскъпване на долара до 1.45 лв. през 2010 г. е залегнало в бюджета за 2010 г. Това е значително повече от курса през последните дни. Вчера щатската валута се търгуваше около 1.30 лв., което е най-ниската му стойност за последните 14 месеца. Бавно ще бъдат възстановени и чуждите инвестиции. След като през миналата година те достигнаха рекордните 6.5 млрд. евро, за тази се очаква да са 3 млрд., а през следващата да нараснат до 3.3 млрд. евро.
В бюджета се предвижда възможност за осигуряване на ресурс за вдигане на капитала на Българската банка за развитие.
Размерът на здравните вноски се запазва. И през следващата година здравната вноска от 8% ще се разпределя между фирмата и работника в съотношение 60:40. Първоначалната идея беше вноската да се разделя 50:50.
Министерството подготвя промяна в Закона за лечебните заведения, с която ще се създаде нова процедура за оценка на предлаганите здравни услуги. За въвеждането на новата система обаче ще има преходен период.
Близо 95 млн. лв. ще отидат за финансиране на диспансери за лечение на онкоболни и луди. В проекта е записано, че се дават повече пари за диспансерите заради зачестилите случаи на психични заболявания сред нашенци. Детското и ученическото здравеопазване ще струват на бюджета 92.7 млн. лв.

www.421.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *