Заплатите на военните се увеличават с 10%

 
Според Ангелов липсва напрежение сред военнослужещите и всичко е по мед и масло в армията. Просто някои не могат да разберат, че реформата пък е изключително в техен интерес и направи сравнение с един светъл пример. „С изключение на албанската армия, българската армия е единствената сред всичките армии на НАТО и в Европейския съюз, в която военнослужещите се пенсионират без изискване за стаж и за възраст“, посочи като пример министърът.
Той определя това като неоправдана привилегия.
Същевременно, военните служители от цялата страна ще излязат на общонационален мирен протест на 14 октомври в столицата. Решението за шествието под наслов „За България, за българската армия“ бе взето поради липса на реакция от страна на правителството спрямо отвореното писмо на военните. В него те пожелаха да няма увеличение на заплатите им, но за сметка на това да остане текущото положение с възрастта за пенсиониране.
Миналата седмица министърът съобщи, че заплатите на военните може да се увеличат с 10% през идната година. За да се случи това обаче, е нужно да се въведе пенсионна възраст, за да се олекоти финансовата тежест върху пенсионните фондове.
Предложението на Ангелов гласеше въвеждане на възраст за пенсиониране на служителите, вместо натрупването на определен стаж. Според текущите правила военните могат да се пенсионират при едва 27 години стаж. Реформистката идея е за младшите офицери пенсионирането да става на 52 години, а за старшите – на 54 години.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *