Заплатите на жените в България се равняват на 87% от тези на мъжете

Средните заплати, които получават жените в България, се равняват на 87% от средното заплащане на мъжете в страната. Това сочи изследване на Икономическия институт на БАН за равнопоставеността на двата пола на пазара на труда и качеството на живот на семействата с деца.
Основният извод, който се прави в него е, че жените са подценени спрямо мъжете както по отношение на възрастта си при наемане на работа, така и в заплащането на база образование, професия и заемана длъжност.
Жените на ръководни позиции са 2,5 пъти по-малко от мъжете и получават неаргументирано по-ниски заплати, въпреки по-високото си образование и еднаква професионална компетентност, става ясно още от изследването.
Налице е възрастова дискриминация при наемането на младите майки и жените между 55 и 64 години, което чувствително ограничава тяхната икономическа активност, отбелязва ст. н. с. Капка Стоянова. Сериозни джендър различия се наблюдават и по отношение на заетостта – съотношението в частните фирми е 43:57 в полза на силния пол, докато в държавния сектор жените преобладават, заради сигурната и стабилна заплата.
Мъжете печелят повече дори и в традиционно феминизираните сектори като образование, здравеопазване и социални дейности, сочи изследването. Съотношението в тези сфери е 58:42, колкото е и в типично мъжките професии в преработващата и добивна промишленост. Изводът на д-р Стоянова е, че в сектора „образование” жените получават 85% от средните работни заплати на мъжете, а в здравеопазването – 73 на сто.
Единствените отрасли, в които финансовият принос на жените към семейния бюджет е по-висок от този на мъжете, са „строителство” и „операции с недвижимо имущество и бизнес услуги”, отбелязва авторът на научната разработка. Съотношението е 52:48 в полза на слабия пол, като причината според нея е динамичното развитие на сектора през последните години.
Делът на заетите жени в строителството е едва 15 на сто, но общият бум няма как да не рефлектира и върху по-високото им заплащане, обясни ст. н. с Капка Стоянова. Сделките с недвижими имоти и предлагането на услуги пък се явяват икономическа ниша за заетост, като там работят над 30 на сто от жените, каза тя.
Българката е дискриминирана на пазара на труда и от работодателите, и от своя съпруг, отбелязва изследването. В семейната фирма тя не получава заплата, въпреки че изпълнява твърде отговорни задачи като счетоводство, доставки, мениджмънт и организация на дейността. Ако мъжът не е собственик на фирмата и работодател, съпругата му би получавала добри възнаграждения за това, с което да подпомага семейството, смята Стоянова. Според нея непризнаването на труда на жените във фамилната фирма нарушава тотално принципа на равнопоставеност на половете и в частност – равното заплащане за равностоен труд.

Източници: Investor.bg
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *