Заплашват ли националната сигурност борсовите съюзи?

Новината, че Deutsche Boerse и NYSE Euronext подготвят обединение, шокира пазарите вчера, а днес коментарите са в този дух: Застрашена е националната сигурност на САЩ! Публичният интерес ще бъде жертван заради по-големите печалби на борсовите оператори.
Факт е, че както всяка компания, и борсите са дружества, чиято цел е печалбата. Консолидацията е адекватно решение при спадащите печалби, които операторите отчитат. Затова и борсите се опитват да намалят нормата на разходите, като увеличат мащаба. Също така обаче е факт, че именно те са морето, от което компаниите черпят животворен капитал, предлагайки на инвеститорите да си купят от акциите им. Когато мащабите на това море се променят и то стане като океан, за плувците става малко по-сложно.
Ако обединението между Дойче бьорзе и The New York Stock Exchange стане факт, разходи за над $ 400 млн. годишно ще бъдат орязани. Ще си заминат обаче и повече от хиляда служители!
Трейдърите ще бъдат улеснени в търговията като лесно купуват акции в Ню Йорк, продават опции върху тях в Париж и хеджират с деривативи във Франкфурт. Инфраструктурата за търговия ще е една и съща, процедурите по клиринг и сетълмент на сделките ще са опростени, над пазара ще бди паневропейски регулатор.
Напрактика това сливане ще бъде илюстрация на това как глобализацията на технологиите променя географията на капиталовите пазари и изтрива националните граници. Ще промени и представи ни за това коя компания е голяма, защото в границите на Германия един производител на машини може да е гигант, но когато бъде вкаран под общ знаменател с конкурент от щатите, ръстът му може да не се окаже чак толкова голям и привличането на инвеститори ще изисква по-големи усилия.
Всъщност не е само Дойче бьорзе, която прави опит да разшири географското си влияние. През последните години имаше няколко такива обединения – на Chicago Mercantile Exchange и Chicago Board of Trade CBT и Nymex Holdings, предложението на борсата в Сингапур към Australian Stock Exchange. Вчера излезе информация за съюз между канадската борса TMX Group и London Stock Exchange. Полезна информация от новината за последния съюз бе, че канадско-британската инициатива ще даде поле за изява на малки и средни по големина компании, болшинството от които са в бизнеса със суровини.
Финализирането на подобни съюзи ще доведе до голямо разместване в класацията между борсите, която в момента се води от Hong Kong Exchanges & Clearing group, CME Group и Deutsche Borse.
Оказва се, че фактическото обединяване между борсите не е толкова лесно за изпълнение и ако погледнем опитите на Deutsche Boerse в това отношение, ще видим, че не е добре да избързваме в реакциите си. До тук имаше един провален опит за сливане с London Stock Exchange.
Интересно е, че според изявление на Йоханес Вит, представител на синдикатите в надзорния орган на борсата във Франкфурт, Надзорният съвет на Дойче бьорзе не е бил информиран за плановете за сливане с NYSE.
Според представителя на борсата е абсурд да се договарят дялове и ръководни постове, ако надзорниците не са се произнесли по темата, каквато информация също бе изнесена в медиите.
Това, което се знае за подготвяната сделка в момента, е, че евентуалното обединение с NYSE Euronext ще се извърши при съотношение на силите 60:40, като Дойче бьорзе ще държи мажоритарния дял, а останалото ще си поделят NYSE и други акционери. Обединението ще има два централни офиса – по един във Франкфурт и в Ню Йорк.
* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *