Запорираха сметките на фирма с проект по САПАРД въпреки обещанията на земеделския министър

Съдия изпълнител е запорирал сметките на старозагорската фирма „Рокар 1“ заради нередности по проект по САПАРД, въпреки обещанията на земеделския министър, че в период от три месеца ще бъдат преразгледани всички проекти със съмнения по предприсъединителната програма. Това каза председателят на Асоциацията на месопреработвателите Костадин Чорбаджийски. Фирмата е една от 98-те получили субсидии по САПАРД, за които има искане да бъдат включени в списъка на длъжниците и субсидиите им да бъдат изискуеми.
Парадоксалното в случая с тази фирма според Чорбаджийски е, че окръжната прокуратура е постановила, че по проекта на „Рокар 1“ няма престъпление и е отказва да го отнесе в съда. От Държавен фонд „Земеделие“ (Агенция САПАРД) обаче са завели граждански иск пред Софийски градски съд за запор на сметките на фирмата с искане да се направят изискуеми субсидиите по САПАРД плюс лихвите от сключването на договора, а не от получаването на субсидията, предаде агенция Фокус.
„В прокуратурата има няколко досъдебни производства и голяма част от 98-те фирми са призовани като свидетели, а други като обвиняеми. За всички 98 фирми няма доказани обвинения, а просто някакви съмнения, а други пък са свидетели по определени дела. Те не трябва да влизат в този черен списък, защото това дава възможност на Агенция САПАРД да прави изискуеми техните субсидии. Така съдбата на толкова фирми може да се реши от двама-трима души от Агенция САПАРД, които са преценили, че има някакво нарушение“, каза той.
Запорът на сметките на „Рокар 1“ е затова, че една от представените пред Агенция САПАРД три оферти от фирмата за закупуване на техника по проекта, се е оказала фалшива. Тя обаче не тази, която е одобрена.
Обвиненията срещу месопреработвателния бранш могат да доведат до неговия фалит, потвърди Костадин Чорбаджийски. Обвиненията срещу повечето фирми са „измислени“, смята той.

„Според мен става дума за недоразумение, недоумяваме как може трима души да решават съдбата на толкова много хора, а не съдът и прокуратурата“, коментира той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *