Започват реформи в осигурителното законодателство

Консултативният съвет за оптимизиране на осигурителната система (КСООС) възстанови работата си. В мандата на служебното правителство съветът ще подготви варианти за реформи в осигурителното законодателство.

Това съобщиха от Министерството на труда и социалната политика като уточниха, че разработените варианти ще бъдат предложени на следващото редовно правителство и парламент.

На първото си заседание днес КСООС набеляза основните теми, с които ще се занимава през следващите два месеца. Сред тях са приходите в осигурителната система, ранното пенсиониране на работещите при тежки условия на труд и в специалните ведомства, механизмите за определяне на пенсионната възраст, инвалидните пенсии, краткосрочното осигуряване за отпуск по майчинство и временна нетрудоспособност, допълнителното пенсионно осигуряване.

КСООС, в чийто състав влизат 25 експерти, ще отчете своята работа в края на мандата на служебното правителство. Не се предвижда предоставяне на информация след всяко заседание на съвета, уточняват от там.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *