Започват тристранни преговори за споразумение за борба с безработицата

© Снимка: Архив

 

Правителството синдикатите и бизнеса започват днес преговори за подписване на ново споразумение с антикризисни мерки за овладяване на безработицата.  
КНСБ и КТ Подкрепа предлагат да се увеличи с 500 милиона лева капиталът на Българската банка за развитие, за да се кредитира бизнеса. Да се направи нова политика по доходите, която да гарантира, че ще има увеличение на минималната заплата, която в момента е под прага на бедност а обезщетенията за безработица да покриват 60 на сто от изгубения доход. Иска се и специален антикризисен съвет, който да се оглавява от премиера Бойко Борисов.
Прогнозите са преговорите по новият антикризисен пакет да приключат най-късно след месец. Актуалната статистика сочи, че през февруари безработните вече са повече от 10 процента или над 370 хиляди души.
Преговорите започват в тежка обстановка на трудовия пазар, каза лидерът на КНСБ Желязко Христов.
Същевременно за бизнеса е жизненоважно държавата са изплати стари дългове към предприемачите в размер на около 2 милиарда лева.
Според министъра на труда и социалната политика две-трети от предложенията на бизнеса и синдикатите за антикризисни мерки са приемливи и могат да бъдат подкрепени от правителството. Тотю Младенов ще настоява временно като антикризисна мярка да се осигурят изгодни кредити за бизнеса, като с парите да се плащат осигуровките на работниците.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *