Започва изборът за изпълнител на проекта за единен номер 112

Министерството на държавната политика при бедствия и аварии откри обществена поръчка за изграждане на пилотен образец на единен европейски номер – 112.

Пилотният образец ще бъде изграден и тестван в един регионален център и ще подпомага работата на интегрираната система за управление при извънредни ситуации. За осъществяването на проекта са нужни 14 млн. лв.

В заданието се изисква структурата на тел. 112 да бъде децентрализирана мрежа, позволяваща паралелна обработка на постъпващата информация. Тя трябва да включва Регионален център за спешни повиквания с функции на Национален център, който ще поема всички обаждания – за полицията, за пожарната, за „Бърза помощ“ и за министерството.

Пилотният образец трябва да бъде оборудван с модул за приемане на входящите повиквания от абонати на фиксираната телефонна мрежа, мобилните оператори, обществени и обособени (ведомствени) радиокомуникационни мрежи, от сателитни телефони, VoIP телефони, уточняват от министерството.

Изграждането на тел. 112 е ангажимент, поет по Глава 19 „Телекомуникации и информационни технологии“ от Договора за присъединяването на страната към Европейския съюз. Въвеждането на единния европейски номер трябва да гарантира на българските и чуждите гражданите на територията на страната безплатен достъп до услуги за спешни повиквания, които са част от универсалната далекосъобщителна услуга в ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *