Започва поредният икономически форум в Давос

Световните политически и икономически лидери се събират за поредната си среща в швейцарския ски-курорт Давос. Ежегодният икономически форум, който се провежда под мотото „моделиране на следкризисния свят“, започва днес, като сред ключовите изказвания са тези на премиерите на Русия и Китай.
На събитието се очакват около 2 500 гости, сред които са мениджърите на някои от най-големите компании и банки в света, както и държавните ръководители на 40 държави от всички континенти. Основните теми както обикновено ще бъдат енергетиката, климатичните промени и свободната търговия.
Участниците във форума ще имат специален панел за разискване на случилото се през септември и последвалия икономически хаос. Обезлесяването и глобалната липса на питейна вода също ще са сред основните теми, а сред по-леките панели са предвидени уроци по лидерство и управление на кризи, предава ВВС.
Организаторите на икономическото събитие очакват тазгодишното му издание да бъде „едно от най-важните“ в досегашната му история. Повод за това дава огромния интерес към събитието поради тежките изитания на глобалната финансова криза. Първата част от пуснатите в продажба билети за участие на форума е била изкупена едва 10 минути след отварянето на сайта на инициативата за резервации.
Анализатори коментират, че този форум няма да бъде същия като предишните, тъй като сред участниците няма да присъства Ричард Фулд, който ръководеше фалиралата през септември инвестиционна банка Lehman Brothers. Друга ключова фигура, която няма да вземе участие е новоизбраният президент на САЩ Барак Обама, който е изпратил на събитието един от своите съветници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *