Започва принудително унищожаване на домашните птици

Регионалната ветеринарномедицинска служба в Кърджали от днес започва принудително унищожаване на всички болни и контактни птици в с. Водач, община Черноочене заради потвърдено огнище на Нюкясълска болест. В селото до момента са умрели 109 птици. Нюкясълската болест не представлява опасност за човешкото здраве, но е възможна почти 100% смъртност по домашните птици. Симптомите й при птиците са умърлушеност, нервни признаци, шумно дишане, съобщиха от пресцентъра на ведомството.
Ще бъдат унищожени всички птичи продукти, добити в засегнатите дворове на с. Водач и ще се извърши дезинфекция на помещенията за птици, на дворовете и улиците пред тях. Определена е предпазна зона в разстояние на 3 километра от огнището в селото и се наблюдава зона от 10 км. около него. В последната, освен населени места от област Кърджали, са включени и такива от област Хасково. В тези зони са забранени търговията и придвижването на живи птици и продукти от тях. В областите Кърджали и Хасково пазарите на живи птици и провеждането на изложби на птици е забранено. Регионалните ветеринарномедицински служби в Кърджали и Хасково ще извършват периодични клинични прегледи на птиците на територията на двете области.
Под карантина са птиците и продуктите от тях още в селата Плешинци, Рудина и Върбен (обл. Кърджали), където също е регистрирана висока смъртност сред птиците. Изчаква се да излязат резултатите от изпратените в лабораторията в София проби от мъртвите птици, за да се предприемат необходимите мерки за ограничаване на заболяването.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *