Започва разпродажба на ”Кремиковци”

„Кремиковци“ е пред разпродажба на активите, след като Софийският градски съд (СГС) не допусна оздравителния план за комбината, изготвен от синдика Цветан Банков, да бъде разглеждан от кредиторите. Като мотив се сочи несъгласието от министъра на финансите Симеон Дянков да се разсрочат публичните държавни вземания, което е задължително условие за обсъждане на оздравителния план, съобщи „Дневник“.

„Задължително условие за допустимостта за разглеждане от събранието на кредиторите на плана за оздравяване е наличието на съгласие от министъра на финансите. Такова съгласие няма. Напротив, има изричен отказ. В този случай съдът трябва да прецени допустим ли е или не е допустим планът“, коментира синдикът Цветан Банков пред Дарик.

От финансовото министерство потвърдиха, че има такъв отказ, и го обясниха с липсата на гаранции и яснота за изплащането на тези вземания след разсрочването им. Според източници на „Дневник“ ръководството на комбината смята, че няма смисъл решението на съда да се обжалва заради този отказ.

Съгласно Tърговския закон, ако планът не е приет или утвърден, съдът обявява длъжника в несъстоятелност (от август 2008 г. „Кремиковци“ е в процедура по обявяване на такава).

Юристи коментираха пред „Дневник“, че единственият оставащ въпрос е откога тя ще влезе в сила. Обявяването в несъстоятелност и осребряването на имуществото предполагат незабавно освобождаване на работниците и постъпки за разпродажба на активите. Те бяха оценени в края на септември за 837.2 млн. лв. по пазарна стойност, а ликвидационната им стойност (теоретична цена при разпродажба на парче) бе 662.7 млн. лв.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *