Започва разследване на продажбата от БТК на „Радио и телевизионни системи“

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започва задълбочено проучване относно намерението на австрийската компания „Остерайхише Рундфунксзендер ГмбХ и Ко КГ“ (ORS) да придобие от БТК „Национално управление радио и телевизионни станции“, съобщи регулаторният орган.
НУРТС предоставя услугите радио- и телевизионно разпространение, линии под наем и колокация. В края на миналата година от БТК заявиха, че планират да приключат продажбата през първото тримесечие на 2009 г. Стойността на сделката не беше съобщена.
Основната дейност на ORS включва предоставяне на технически консултации, техническо проектиране (мрежи, мултиплекси и др.) и управление на телекомуникационни проекти. Компанията оперира първите два национални DVB-T (Digital Video Broadcasting – Terrestrial) мултиплекса в Австрия и е на път да финализира процеса на дигитализация в Австрия.
По данни на КЗК съществуват сериозни опасения, че след планираната сделка новият собственик ще предлага на по-високи цени услугите, които предоставя понастоящем НУРТС.
Предвид реалната възможност НУРТС да не попада под регулацията на КРС в бъдеще, ако не бъде определено като предприятие със значително въздействие върху пазара, то за комисията е налице основание да започне задълбочено проучване по случая. Тази необходимост се обуславя и поради националната значимост на БТК, част от която ще бъде отчуждена и ще бъде управлявана от нов собственик, аргументират се от КЗК.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *