Започва регистрацията за електронни болнични

В НОИ започва регистрацията за подаване на документи за изплащане на болнични по електронен път.Работодателите и самоосигуряващите се лица могат от днес да се регистрират на сайта на Националния осигурителен институт, за да подават по електронен път документи за изплащане на парични обезщетения.

И сега работодателите подават документи за изплащане на обещетения, но ходят до поделенията на Националния осигурителен институт и обикновено носят декларациите за изплащане на електронен носител.

След 1 януари обаче става задължителноподаването по електронен пъти с електронен подпис. За целта е нужна регистрация чрез сайта на Осигурителния институт, обясни пред БНР Даниела Асенова, директор на дирекция „Краткосрочни обезщетения“.

Регистрацията отнема буквално секунди и всеки един работодател може да направи преценка кога да я направи. Може да бъде непосредствено преди подаването на самите данни за изплащане на обезщетенията,каза още Асенова.

Самоосигуряващите се лица обаче ще трябва да отидат до Националния осигурителен институт и да посочат лицето, което упълномощават да подава данни, ако те самите няма да го правят лично. Новите разпоредби допускат, ако документите сапо-малко на бройда могат по избор да се подават и на хартия.

Електронното подаване на документиважи за всички лица, които подават повече от 10 документа. Когато са до 2 – на хартия, а между 2 и 10 – на електронен носител.
Целта на новата система е по-бързото изплащане на болничните листове -до 10 работни дни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *